– Det er noe eget når den tida kommer at det blir nypoteter til middag, sier John Fekjær (45) og sønnen Hans (7), i det de trekker opp et potetgras med aldeles nye Ostara-poteter under.

Hans vil gjerne ha de gylne, nye jordeplene kokt og skrelt med smør til. Pappa synes de godt kan få beholde det tynne skallet, men er enig med sønnen om at litt smør, og så gjerne spekeflesk, eller annet passende, er helt fortreffelig.

– Har du forresten prøvd å steke nypotet i panna, skåret opp i tynne skiver først?

Journalisten, som ikke har spist formiddagsmat ennå, synes han kan kjenne smaken, mens vi kikker på regnværet som kommer styrtende mot oss fra Elstangen-sida av Tyrifjorden.

Tre tidlige

John Fekjær dyrker poteter til eget bruk, og til gårdssalg rettet mot en del faste kunder og andre som gjerne vil ha. Arealet med tidligpoteter er ikke stort, men rommer tre forskjellige typer.

"Ostara" er altså allerede tagbar, mens "Ruth" og "Laila" har godt av å vente litt.

– I år var potene litt seine til å komme opp, etter at de ble satt ved 17. mai-tider. Det kom nok av den kjølige våren, tror Fekjær, som synes det ser ut til å bli bra avling likevel. Han har vanningsanlegg, og har klart den varme og tørre perioden vi nylig har vært gjennom uten problemer.

Likevel: Litt vanning på den naturlige måten, slik som åkeren får mens Ringerikes Blad er på besøk, er velkomment.

Tradisjon

Gården til Fekjær har bruksnummer 1, og familien har vært der i nærmere 300 år. Potetdyrkingen er også gammel på gården. Bestefaren til nåværende bruker, også en "John", fikk diplom for Ringerikserter og Ringerikspoteter under den store varemessa på Hønefoss i 1935.

Ringerikspoteten utgjør den viktigste delen av potetdyrkingen nå også, med cirka 10 dekar. På ytterligere 10 dekar finnes "Pimpernell", "Kerrs Pink" og "Asterix". Den sistnevnte, med det romerskklingende tegneserienavnet, er ny for Fekjær. Den skal være gryteklar noe tidligere enn velkjente Pimpernell og ha en vakker, avlang fasong.

– Potetdyrkingen beslaglegger bare i underkant av en tidel av jorda på Fekjær, men er et vesentlig tilskudd til gårdens økonomi, opplyser holebonden.

Han er medlem av Ringerikspotetdyrkerlaget, og er spent på arbeidet med merkevarebygging og utbredelse av den populære lokale delikatesse-rotknollen.

"Har du prøvd å steke nypotet i panna, skåret opp i tynne skiver først?"

John Fekjær