Slik dyrkes Ringerikspoteten

Har du tenkt over hva som skjer med den lille lekkerbiskenen du har foran deg på bordet før du kan ta skallet av den...

April 
Vi tar ut potetene som har ligget i dvale gjennom vinteren.
Alle poteter med skader og feil sorteres ut - bare de aller beste får lov til å bli mødre til årets ringerikspoteter.

Mai
På en god, varm dag i mai setter vi potetene i den beste potetjorda på gården, gjerne opplendt.
Vi gjødsler moderat for å få fram den gode smaken.
Avlingen blir liten, men kvaliteten god.

Juni
Potetene titter opp. Vi sørger for at de små, ferske potetknollene får rikelig med jord rundt seg.
Det gjør vi ved hypping, der jord legges opp på potetrennene.

Juli
Full blomstring i potetåkeren. De rosa-lilla potetblomstene farger ringerikslandskapet og forteller oss at poteten er i rute.
Vi passer godt på plantene våre, og møtes i hverandres åkre for å diskutere årets avling.

August
Sesongen er på hell. Blomstene visner, og næringen lagres i de nye potetknollene.

September
Tiden er inne for å ta potetene opp fra jorda.
Det er viktig å håndtere potetene forsiktig , slik at de ikke får støt og stygge sår.
Det er nå den første kvalitetssorteringen foregår. De som står på opptakeren følger nøye med.

Oktober
Endelig skal årets avling testes!
Omtrent 14 dager etter opptak har potetene hvilt seg lenge nok, og vi møtes for å foreta den store kokeprøven.
Det er  lang tradisjon for å foreta kokeprøve blant dyrkerne av Ringerikspotet. Kokeprøven forteller  oss om potetene er klare for sortering og levering.
I begynnelsen av måneden starter vi sortering og pakking i pakkeriet vårt på Lerberg gård. Vi har svært høye krav til resultatet - form, størrelse, renhet.

November
Rakfisksesongen er i gang, og vi merker en enorm etterspørsel etter potetene våre.
Det er ikke bare rakfiskelskere som vil ha ringerikspoteten til høstens festlige anledninger. 
Matbevisste mennesker bruker den til en rekke delikatesser, som årets lam og vilt.
Ringerikspoteten er sesongens smakspotet nr.1

Husk: Ringerikspoteten må ikke skrelles før koking!!

Desember
Julemåneden.
Ringerikspoteten er fast følge til  juleribba, lutefisken, juletorsken og rakfisken.
Vi er inne i vår mest hektiske  periode,
Vi sorterer fortløpende, og frakter posene med  poteter ut til butikkene.

Arbeidet med kvalitet
Alle de fem potetgårdene på Ringerike følger det omfattende kvalitetssystemet i landbruket - KSL.
I tillegg har vi utviklet en egen kvalitetshåndbok for dyrking og behandling av ringerikspoteter.
Gjennom hele sesongen blir vi fulgt opp faglig av Norsk landbruksrådgiving Østafjells sine rådgivere på potet.

Vi distribuerer gjennom BAMA, og de har også gode rutiner for oppfølging og kontroll.

I tillegg følges Mattilsynets regelverk for interne rutiner.

 

 


 



Produksjonsprosessen.
Slik dyrkes Ringerikspoteten


Tip a friendPrinter friendly



Ringerikspotet BA | Anne Berte Lerberg | Ask, 3519 Hønefoss | T 48 20 84 03 | F 32 14 13 08 | post@ringerikspotet.no