Ikke krigspotet 2004-03-25
Under den andre verdenskrig ble det knapt med mat i hele landet og fokus ble lagt på å produsere mest mulig til en sultende befolkning.

Ringerikspoteten gav liten avling og ble av den grunn produsert i mindre omfang enn før.  Potetproduksjonen økte veldig, og var med på å mette mange som ellers ville ha gått sultne.  Til og med i Slotts-parken ble det dyrket poteter, så alle arealer ble tatt i bruk.

Skrivergården Vaker hadde som mange andre gårder fast torvplass i Hønefoss.  Det vil si de stod i sesongen to dager i uka på søndre torv og en dag på nordre torv.  En dag på høsten i 1944 hadde de et nesten fullt lastebillass som skulle selges til de som hadde rasjonerings-merker på poteter.
Mens de stod der med mange kjøpere av Magnum Bonumpoter, Ringeriks- og andre sorter, kom det rykter om at poteter og grønnsaker  skulle rekvireres til  de tyske styrkene.

Osmund Riis Strøm fikk da kundene til å ta hver sin sekk uten å betale,  og i løpet av noen minutter var hele lastebilen tom.  Potetene ble midlertidig gjemt vekk i portrom og hus i nærheten.  De tyske styresmaktene fikk ikke så mye som en potet !
Oppgjør for poteter kom fra de forskjelligste mennesker i flere uker etterpå og de fikk betalt for alt sammen. Ærligheten blant folk var stor.

Neste



Ringerikspoteten
Aabler
Ringerikspoteter eller røde ringeriks.
Red Røyse.
Ringerike potetsalgslag.
Dyrkingsproblemer
"Skal forgå av Ringerikspoteter."
Ikke krigspotet
Paterson Victoria
Moderne dyrking
Potetdyrkerlaget.
Opprinnelsesmerking.
Beskyttede Ringeriks.
Ringerikspotetsang
Matglede.


Tip a friendPrinter friendly



Ringerikspotet BA | Anne Berte Lerberg | Ask, 3519 Hønefoss | T 48 20 84 03 | F 32 14 13 08 | post@ringerikspotet.no