Ringerikspoteter eller røde ringeriks. 2004-03-25
Foto: Riis StrømEtter hvert begynte Jens Aabel og andre bønder fra Hole å selge potetene på markedet i Kristiania.  Her skiftet den navn til Ringerikspotet av den enkle grunn at det var bønder fra Ringerike som solgte den.

I fra gamle kilder het det at det gikk 30 år før potetene ble dyrket utenfor Røyse.  Om dette er tilfelle vet vi ikke.  Ringerikspoteter har aldri vært produsert i store mengder og alltid oppfattet som en litt eksklusiv vare.

Skuespilleren Per Aabel sa en gang at han husket at faren hans fikk med seg en sekk "Ringerikspoteter " hjem til Kristiania i 1909.  Da het poteten fremdeles Aabler.
  
På 1920-tallet ser det ut som dyrkingen av Ringeriks-potetene hadde spredd seg til andre deler av Ringerike.  I alle fall ble poteten dyrket på Skrivergården Vaker i Norderhov i 1924. 
Otto Strøm som kom fra Skedsmo på Romerike kjøpte Vaker i 1923, og allerede året etter dyrket han Ringeriks-poteter på gården. 

Nå het poteten ikke lenger Aabler. De første kiloene med Ringerikspoteter ble solgt fra gården den 27.09 1924 til bankchef Larsen i Ringerikes Sparebank.  Prisen var 30 øre for kiloen.  En var nøye med å notere den gangen.

I en annonse i Ringerikes Blad fra høsten 1931 blir det annonsert: Røde Ringeriks i 50 kg. sekker fra Viul gård selges tilkjørt Hønefoss hver fredag.
På den tiden foregikk salget av poteter i store sekker til vinterlagring hos den enkelte.  Det er vel de færreste i dag som kjøper så mye Ringerikspoteter

Neste



Ringerikspoteten
Aabler
Ringerikspoteter eller røde ringeriks.
Red Røyse.
Ringerike potetsalgslag.
Dyrkingsproblemer
"Skal forgå av Ringerikspoteter."
Ikke krigspotet
Paterson Victoria
Moderne dyrking
Potetdyrkerlaget.
Opprinnelsesmerking.
Beskyttede Ringeriks.
Ringerikspotetsang
Matglede.


Tip a friendPrinter friendly



Ringerikspotet BA | Anne Berte Lerberg | Ask, 3519 Hønefoss | T 48 20 84 03 | F 32 14 13 08 | post@ringerikspotet.no