
Nettstedet matglede.no har følgende karakteristikk av Ringerikspoteten:
"Noen mener Skottland, men ingen vet sikkert hvor Ringerikspoteten kom fra.
Muligens lå den i vadsekken på en hjemvendt soldat. Kanskje kom den på et
handelsskip.
Helt siden den dukket opp på Ringerike på midten av 1800-tallet har den
delikate poteten gjort seg kjent som selve festpoteten i norsk kokekunst.
Den vokser best i en lettere jordtype. Gir ikke så store avlinger, men en desto
mer utsøkt smak.
Til pinnekjøtt, lutefisk og på restaurantenes julemenyer er den melne
Ringerikspoteten en ubestridt ener. Godt egnet til ; Koking m/skall,
gratinert, gryteretter, råsteiking."
I ei bok om bønder i Buskerud fra 2003 er Ringerikspoteten presentert med
tittelen: "Med smilehull og ring i midten"
Alle som har spist Ringeriks-potet vet at den har tildels dype
grohull og
en rød karstrengring innenfor skallet.
Kilder: -Ringerikes Blad 1920
-2003. -Bygdebok for Hole. 1914 -Regnskapsprotokoller og
jordbruksnotater fra div. gårder på Ringerike. -Landbruksdepartementets
potetkomite. Rapport 1935 -Landbruksdepartementets
småskrift nr. 24 1938 -Gartnerhallen jubileumsbok
1930-1980 -Ringerikspotetdyrkerlagets årsmeldinger ,søknader og
brev mm.1998-2003. -Div. nettsteder for mat. -Heftet "Bønder i
Buskerud" 2003
Muntlige kilder: Leif Strøm, prof. Tore
Bjor |
Hele historien i sammenheng