Matglede. 2004-03-25
Foto: Leif Riis StrømNettstedet matglede.no har følgende karakteristikk av Ringerikspoteten:

"Noen mener Skottland, men ingen vet sikkert hvor Ringerikspoteten kom fra. Muligens lå den i vadsekken på en hjemvendt soldat.  Kanskje kom den på et handelsskip.

 Helt siden den dukket opp på Ringerike på midten av 1800-tallet har den delikate poteten gjort seg kjent som selve festpoteten i norsk kokekunst.  Den vokser best i en lettere jordtype. Gir ikke så store avlinger, men en desto mer utsøkt smak.

Til pinnekjøtt, lutefisk og på restaurantenes julemenyer er den melne Ringerikspoteten en ubestridt ener.  Godt egnet til ; Koking m/skall, gratinert, gryteretter, råsteiking."

I ei bok om bønder i Buskerud fra 2003 er Ringerikspoteten presentert med tittelen: "Med smilehull og ring i midten"

Alle som har spist Ringeriks-potet vet at den har tildels dype
grohull og en rød karstrengring innenfor skallet.

Kilder:
-Ringerikes Blad 1920 -2003.
-Bygdebok for Hole.  1914
-Regnskapsprotokoller og jordbruksnotater fra div. gårder på Ringerike.
-Landbruksdepartementets potetkomite. Rapport  1935
-Landbruksdepartementets  småskrift nr. 24  1938
-Gartnerhallen jubileumsbok 1930-1980
-Ringerikspotetdyrkerlagets årsmeldinger ,søknader og brev  mm.1998-2003.
-Div. nettsteder for mat.
-Heftet "Bønder i Buskerud" 2003

Muntlige kilder:  Leif Strøm, prof. Tore Bjor


Hele historien i sammenheng



Ringerikspoteten
Aabler
Ringerikspoteter eller røde ringeriks.
Red Røyse.
Ringerike potetsalgslag.
Dyrkingsproblemer
"Skal forgå av Ringerikspoteter."
Ikke krigspotet
Paterson Victoria
Moderne dyrking
Potetdyrkerlaget.
Opprinnelsesmerking.
Beskyttede Ringeriks.
Ringerikspotetsang
Matglede.


Tip a friendPrinter friendly



Ringerikspotet BA | Anne Berte Lerberg | Ask, 3519 Hønefoss | T 48 20 84 03 | F 32 14 13 08 | post@ringerikspotet.no