I forbindelse med opprettelsen av foreningen Ringerikskost ble det
også opprettet et Ringerikspotetdyrkerlag. Fra starten av bestod dette av
6 gårder og produsenter i Hole og Ringerike.
Første offentlige opptreden hadde laget på matmessa på Hellerud
ved Oslo i 1998.
Potetdyrkerlaget var fra først av en interesseorganisasjon
som skulle fremme potetdyrkerenes interesser.
Laget har
seinere deltatt både på Rakefiskfestivalen på Fagernes og ved markeder i
Hønefoss og Bærum.
Ganske fort begynte produsentene å se på mulighetene for felles pakking med
egen emballasje og logo.
Etter hvert ble det klart at laget ville arbeide for
at det vesentlige av produksjonen av poteten burde foregå på Ringerike.
Området på nordsida av Tyrifjorden har helt spesielt gunstige forhold når det
gjelder klima og jordsmonn for å dyrke den krevende knollen.
Ringerikspotetene krever nemlig en middels lett og varm jord for å
trives. Denne finnes særlig på kalkrik silurjord som det finnes mye av i
Hole, Norderhov og Haug. I tillegg finnes lang fagkunnskap på hvordan
Ringerikspoteten skal dyrkes og behandles.
På grunn av sin noe kantete
form liker ikke poteten å bli sortert på store fabrikkanlegg som lett skader den
og lager blå støtmerker.
To av de seks produsentene er i slekt med Jens Aabel som for alvor fikk fart
på salgs-produksjonen av Ringeriks-poteter. Dette er Anne Berte
Lerberg på Lerberg på Ask og Anders Øren på Øren i Haug.
De andre gårdene i laget er Fekjær (John Fekjær), Gusgården (Ole Peter
Thingelstad), Frøhaug (Nils-Erik Frøhaug) og Vaker (Ottar Riis
Strøm).
Neste