
Landbruksdepartementet og stiftelsen Godt Norsk
arbeidet rundt årtusenskiftet med merkeordninger for norske
landbruksprodukter. I Frankrike og Italia har slike merkeordninger
eksistert i mange år. Hvem har ikke hørt om Camembert, Champagne og
Parmaskinke.
En ville prøve om slike ordninger kunne innføres også i Norge.
Resultatet
ble de såkalte Godt Norsk merkeordningene og beskyttede
opprinnelses-betegnelser.
Ringerikspotetdyrkerlaget begynte arbeidet for å få en beskyttet
opprinnelses-betegnelse for Ringerikspoteter
sommeren 2002. Det
ble startet et prosjekt i samarbeid med stiftelsen Matmerk som arbeider med
merkeordningene. Laget fikk tilskudd fra SND og tilsatt en prosjektleder
fra SPIN -senter for produktutvikling i næringsmiddel-industrien.
En slik merking av poteter finnes bare for noen få andre potetslag i
Europa. Det er to sorter i Frankrike, en i Finland, en i Nederland og en
på Jersey. Så det var ikke mye hjelp å få fra eksempler i
Norge.
Heldigvis har Ringerikserter-dyrkerene arbeidet med den samme
merkeordningen, og har derfor vært til hjelp og inspirasjon.
Våren 2003 var dyrkerlaget for Ringerikspoteter på Jersey for å lære om og
studere Jersey Royal. Denne tidligpoteten dyrkes bare på den lille
kanaløya og fikk i 1997 beskyttet opprinnelsesmerking.
Poteten dyrkes fra
desember til mars/april, da den tas opp og selges på det engelske marked til
svært høy pris.
Neste