Ringerikspoteter eller røde ringeriks. 2004-03-25
Foto: Riis StrømEtter hvert begynte Jens Aabel og andre bønder fra Hole å selge potetene på markedet i Kristiania.  Her skiftet den navn til Ringerikspotet av den enkle grunn at det var bønder fra Ringerike som solgte den.

I fra gamle kilder het det at det gikk 30 år før potetene ble dyrket utenfor Røyse.  Om dette er tilfelle vet vi ikke.  Ringerikspoteter har aldri vært produsert i store mengder og alltid oppfattet som en litt eksklusiv vare.

Skuespilleren Per Aabel sa en gang at han husket at faren hans fikk med seg en sekk "Ringerikspoteter " hjem til Kristiania i 1909.  Da het poteten fremdeles Aabler.
  
På 1920-tallet ser det ut som dyrkingen av Ringeriks-potetene hadde spredd seg til andre deler av Ringerike.  I alle fall ble poteten dyrket på Skrivergården Vaker i Norderhov i 1924. 
Otto Strøm som kom fra Skedsmo på Romerike kjøpte Vaker i 1923, og allerede året etter dyrket han Ringeriks-poteter på gården. 

Nå het poteten ikke lenger Aabler. De første kiloene med Ringerikspoteter ble solgt fra gården den 27.09 1924 til bankchef Larsen i Ringerikes Sparebank.  Prisen var 30 øre for kiloen.  En var nøye med å notere den gangen.

I en annonse i Ringerikes Blad fra høsten 1931 blir det annonsert: Røde Ringeriks i 50 kg. sekker fra Viul gård selges tilkjørt Hønefoss hver fredag.
På den tiden foregikk salget av poteter i store sekker til vinterlagring hos den enkelte.  Det er vel de færreste i dag som kjøper så mye Ringerikspoteter

Neste

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:
Kode 


Ringerikspoteten
Aabler
Ringerikspoteter eller røde ringeriks.
Red Røyse.
Ringerike potetsalgslag.
Dyrkingsproblemer
"Skal forgå av Ringerikspoteter."
Ikke krigspotet
Paterson Victoria
Moderne dyrking
Potetdyrkerlaget.
Opprinnelsesmerking.
Beskyttede Ringeriks.
Ringerikspotetsang
Matglede.


Tip a friendPrinter friendly



Ringerikspotet BA | Anne Berte Lerberg | Ask, 3519 Hønefoss | T 48 20 84 03 | F 32 14 13 08 | post@ringerikspotet.no